De Alles Mag-dag vanuit Gestaltperspectief

In de rubriek WEEKENDWIJSHEID van Volkskrant Magazine 12 oktober 2024 schrijft Martine Sandifort (54), cabaretier en kleinkunstenaar een stuk over het jezelf toestaan van een Alles Mag-dag.

Een Alles Mag-dag betekent precies dat wat het zegt: Een dag waarop je jezelf toestaat om te doen wat je wilt, zonder jezelf te beperken met ‘moeten’, ‘ja, maren’ of schuldgevoelens. Je mag uitslapen, taart eten voor het ontbijt, een dag in pyjama rondlopen of eindelijk die gekke hobby uitproberen waar je normaal geen tijd voor hebt. Het belangrijkste is dat je deze dag invult zonder je te laten leiden door je vaste schema verplichtingen of sociale normen.

Het stuk is leuk om te lezen. Haar boodschap is geen overbodige luxe in ons snelle, vaak overbelaste leven van werk en andere sociale verplichtingen. Ik zie het aantrekkelijke van dit ‘concept’ wel in!  Zo’n Alles Mag-dag is als een mini-vakantie voor je brein. Het biedt ruimte voor creativiteit, ontspanning en de mogelijkheid tot het herontdekken van wat je écht leuk vindt. 

Wat het kan opleveren:
1. Stressvermindering: Door jezelf een dag vrij te geven van verplichtingen, gun je jezelf een mentale pauze. Dit kan helpen om spanning te verlichten en zelfs je humeur te verbeteren.
2. Boost voor creativiteit: Als je je even losmaakt van routine, geef je je hersenen de kans om te ontspannen en nieuwe ideeën op te doen. Je brein gaat als het ware in een speelmodus, en dat kan inspiratie opleveren voor nieuwe projecten of inzichten.
3. Zelfzorg en welzijn: Het negeren van strikte regels en verwachtingen kan bevrijdend werken. Het laat je beseffen dat het goed is om af en toe voor jezelf te kiezen en jezelf op de eerste plaats te zetten.
4. Versterkte motivatie en energie: Na zo’n dag van vrijheid voel je je vaak herboren en gemotiveerd om weer aan de slag te gaan met een frisse blik en nieuwe energie.

Al zou je jezelf maar eenmaal per jaar zo ‘resetten’; het helpt zeker een burn-out te voorkomen!

Tegelijkertijd knaagt er iets bij mij als gestalttherapeut. Hoe komt het toch dat we dit nodig hebben? Hoe komt het dat we als mensen maar moeilijk in staat blijken onszelf ‘los’ te houden van onze omgeving, niet verstrikt te raken in de normen en de verwachtingen van anderen om ons heen? Het leven gaat zo snel dat we feitelijk nooit stilstaan bij ons Zelf. Het  gezegde ‘Stilstand is achteruitgang’ spreekt als motto dan ook boekdelen. Een Alles Mag dag doet mij daarom -ook- denken aan de noodrem van de sneltrein waarin ik zit die ik wel móet gebruiken, wil de trein niet ontsporen…

In mijn praktijk leer ik daarom mijn clienten om bewust te ‘vertragen’, ze te laten ervaren wat er ‘hier en nu’ gebeurt. Het klinkt zó simpel maar voor ons stresskippen is dit het moeilijkste wat er is:

Zoek een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden. Ga goed rechtop op een stoel zitten; voeten plat op de vloer en je handen op je dijen met je handpalmen omhoog. Voel wat er nu langskomt, ‘vindt’ er niks van maar laat gewoon komen en gaan….
Probeer nu één minuut helemaal in het hier en nu te blijven….Dat zal je in het begin niet lukken. Want dat hoofd is allang weer een halfuurtje vooruit..: werk, de kinderen uit school halen… die mail die er vandaag echt uit moet…

Al zou je deze oefening maar tweemaal, enkele minuten per dag doen; het werkt enorm louterend en rustgevend. Wat het oplevert, is contact met jezelf. Dit betekent dat je altijd kunt voelen hoe het met je gaat en wat je nodig hebt… Die sneltrein waar je iedere dag inzit, kan zo tenminste een stoptrein worden. En misschien stap je wel uit voor een wandeling.. Je hoeft in ieder geval niet aan de noodrem te trekken.

Dus maar geen Alles Mag-dag?  Jazeker, leuk om mee te beginnen maar met een beetje training en zelfdiscipline houd je het iedere dag wat aangenamer voor jezelf.


Arjen Hart