Eerder genoemde klachten zullen in dezelfde volgorde na elkaar worden toegelicht:
Depressiviteits klachten
Je voelt je somber en hebt geen zin in de dag. Alles kost je moeite en je wilt niemand zien..
Er kunnen meerdere oorzaken voor depressiviteit zijn. Depressiviteit kan ontstaan als gevolg van een trauma wat je moet verwerken maar waar je jouw ‘antwoord’ nog niet op hebt gevonden. Het kan ook optreden wanneer je het gevoel hebt de regie over je leven kwijt te zijn en jij je niet gezien en gehoord voelt. Je voelt je stuurloos en weet niet meer wat je wilt. Het geeft je een gevoel van onmacht.
Voor alle situaties geldt dat je het contact met je zelf bent kwijtgeraakt. Je bent niet goed in staat om jezelf te voelen en te ervaren waaraan je behoefte hebt.
Gestalttherapie draagt bij aan de behandeling van depressiviteit door:
- Jouw bewustzijn van het hier en nu te vergroten: Je leert om jezelf in het moment te ervaren en te begrijpen wat er in jezelf gebeurt. Je maakt contact met wat er nu is en leert te voelen wat je nu nodig hebt.
- Jouw lichaam en geest te integreren: Door aandacht te schenken aan fysieke sensaties en emoties; jezelf ’gewaar te zijn’, helpt gestalttherapie je om je lichaam te gebruiken als ’barometer’ voor wat er gebeurt. Je gaat ervaren dat je lichaam en geest één geheel vormen en dat je beiden nodig hebt om er voor jezelf te kunnen zijn.
- Verantwoordelijkheid nemen: Gestalttherapie moedigt je aan om verantwoordelijk-heid te nemen voor jouw eigen gedachten, gevoelens en behoeften. Dit stimuleert en motiveert jou om actieve stappen te ondernemen en de regie in je leven weer op te pakken.
- Experimenteren en nieuwe gedragingen: In de therapie worden vaak experimentele technieken gebruikt, zoals rollenspelen (‘stoelenwerk’) of creatieve expressie. Dit kan jou helpen om nieuwe manieren van denken en doen te verkennen en die te oefenen in een veilige omgeving.
- Relatie en contact: De therapeutische relatie in gestalttherapie is gebaseerd op authenticiteit en gelijkwaardigheid zoals dit in een gezonde relatie ook dient te zijn. Dat betekent dat de therapeut ook zijn gevoel inbrengt en zijn ervaring met jou deelt. Het biedt jou een veilige bedding waarin je kunt oefenen in het gezond contact maken met jezelf én met de ander.
Op deze wijze kan gestalttherapie helpen om de onderliggende oorzaken van depressiviteit aan het daglicht te brengen en jou te ondersteunen bij het vinden van meer balans en welzijn in jouw leven.
Angstklachten
Bij dreigend gevaar voelen veel mensen zich angstig. Dat is normaal. Angst heeft namelijk een functie: Het zorgt ervoor dat je jezelf kunt beschermen en verdedigen. Wanneer je je vaak angstig voelt zonder dat er echt gevaar dreigt dan kan er sprake zijn van een angststoornis. De angst belemmert je dan om in het dagelijkse leven goed te functioneren.
Angst is iets wat je graag onder controle wilt krijgen omdat het je in ongemakkelijke situaties brengt. Omdat jouw angst jou in essentie een waarschuwingssignaal wil geven, is het goed om het alle aandacht te geven. We kijken samen waar die angst vandaan komt en onderzoeken of jouw angst nog steeds bestaansrecht heeft (reëel is) of dat dit gevoel gebaseerd blijkt te zijn op ervaringen uit het verleden die je achter je kunt laten.
Gestalttherapie draagt op verschillende manieren bij aan de behandeling van angst:
- Bewustwording en hier-en-nu focus: Gestalttherapie legt de nadruk op het vergroten van bewustzijn van het huidige moment. Je wordt aangemoedigd om je bewust te worden van je gevoelens, gedachten en lichamelijke sensaties zoals die zich op dit moment voordoen. Dit helpt om de vicieuze cirkel van angstige gedachten te doorbreken en jouw gevoel van zelfvertrouwen en aanwezigheid te herstellen.
- Integratie van ervaringen: Gestalttherapie helpt jou bij het integreren van afgesplitste of onderdrukte ervaringen en emoties omdat angst daaruit kan voortkomen. Door deze onder ogen te komen, ontwikkel je een beter begrip en een grotere acceptatie van jezelf, wat leidt tot vermindering dan wel het wegnemen van je angst.
- Experimenten en oefeningen: In gestalttherapie worden vaak experimentele oefeningen gebruikt, zoals rollenspellen (stoelenwerk), lichaamswerk en creatieve expressie. Deze oefeningen helpen jou om op een veilige manier angstige situaties te verkennen en nieuwe manieren van reageren en omgaan met jouw angst te ontdekken.
- Relatie en contact: De therapeutische relatie in gestalttherapie vormt een belangrijke factor in het genezingsproces. Binnen de ondersteunende en veilige bedding van de therapeutische relatie word je geholpen om vertrouwen te ontwikkelen en angst in relaties te verminderen. Door het verbeteren van contactvaardigheden kun je ook beter omgaan met sociale angst en eenzaamheid.
- Eigen verantwoordelijkheid en keuzevrijheid: Gestalttherapie benadrukt het nemen van eigen verantwoordelijkheid en het maken van bewuste keuzes. Dit helpt je om je zekerder en rustiger te voelen over je angst en jouw leven. ‘
Gestalttherapie is zo een effectieve methode om angst te behandelen waarbij zowel de emotionele, cognitieve als lichamelijke klachten worden belicht.
Stress
Stress kan ontstaan op je werk of in je relatie. Je hebt regelmatig onenigheid met een bepaalde collega of je voelt regelmatig irritaties naar je partner. Meestal is de oorzaak ervan duidelijk en ben je in staat om die stresssituaties in het moment op te lossen.
Het wordt lastiger wanneer stress regelmatig terugkomt en je niet goed snapt waardoor het komt. De kans bestaat dan dat je stress een dieperliggende oorzaak heeft. Veel stress komt voort uit ‘onopgeloste’ emotionele kwesties uit het verleden. Je hebt vanuit het verleden als kind een gedragspatroon ontwikkeld om in situaties van stress te kunnen overleven. Dat patroon voldeed destijds omdat je als kind afhankelijk was van je opvoeders en je geen andere keus had. Nu ben je volwassen en in staat om je eigen keuzes te maken en je eigen leven te leiden. Toch gedraag je je nu onbewust nog steeds vanuit dit ‘kind patroon’ terwijl dit jou feitelijk niet meer dient. Je hebt leren voldoen aan de verwachtingen van je omge-ving maar bent vervreemd van jouw eigen wezenlijke behoeften. Dat kan gaan wringen.
Gestalttherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan de behandeling van jouw stress:
- Vergroten van jouw Zelfbewustzijn: Gestalttherapie helpt jou bewust te worden van jouw gedachten, emoties en gedragingen in het hier en nu. Daardoor kun je beter begrijpen wat jou stress bezorgt en hoe je daarop reageert.
- Hanteren van Onvoltooide Zaken: Veel stress komt voort uit onopgeloste emotionele kwesties uit het verleden. Gestalttherapie helpt jou deze “onvoltooide zaken” te herkennen en aan te gaan, waardoor deze ballast uit het verleden zich als het ware ‘oplost’ en de stress afneemt.
- Zijn wie je echt bent: De therapie moedigt je aan om jezelf te zijn en te handelen in overeenstemming met jouw eigen waarden en behoeften. Dit kan helpen om stress te verminderen die voortkomt uit innerlijke conflicten of het proberen te voldoen aan (oude, overbodige) externe verwachtingen.
- Verbeteren van de relatie met de mensen om je heen: Gestalttherapie richt zich ook op het verbeteren van de relatie met jouw omgeving. Door beter begrip en effectievere communicatie kun je conflicten en spanningen verminderen zo niet voorkomen.
- Gebruik van experimentele technieken: Als gestalttherapeut gebruik ik verschillende experimentele technieken zoals rollenspellen (‘stoelenwerk’) en creatieve expressie, om jou te helpen jouw gevoelens en reacties te verkennen en te begrijpen. Deze technieken kunnen jou inzicht geven en helpen om stress op een gezonde manier te verwerken.
- Focus op het Hier en Nu: Door ons in de therapiesessies te richten op wat er op dit moment gebeurt, in plaats van je zorgen te maken over het verleden of de toekomst, leer je om stressvolle gedachten los te laten en meer in het moment te leven.
Hierdoor is gestalttherapie een effectieve behandeling voor het verminderen dan wel opheffen van stress.
Burn-out klachten
Burn-out is niet iets wat zich in het moment aandient maar iets wat je in de loop van de tijd ongemerkt ontwikkelt. Daardoor herken je het ook niet direct bij jezelf. Op je werk doe je je best en wil je ‘leveren’ aan je werkgever want je bent loyaal. Het is gewoon even druk; ‘even knallen’ en dan wordt het wel weer rustig, hoop je.
Als dat inderdaad zo is dan is er niets aan de hand. Wanneer je werkt is er altijd wel wat stress. Daar is op zich niets mis mee.
Het wordt lastiger wanneer de drukte aanhoudt. In het begin red je het wel; je bent ’s-avonds wel moe maar dan ga je gewoon wat eerder slapen. Totdat je lijf het niet meer bolwerkt en afhaakt. Het blijft namelijk in de ‘stress-stand’ staan en je raakt uitgeput.
Je lijf geeft aan jouw hoofd geen signalen meer af dat je moet stoppen en dat het nu genoeg is. Bovendien vertelt jouw hoofd jou dat je het niet kan maken om -juist nu je zo nodig bent- af te haken. Onmogelijk! Wat levert het jou op om altijd maar te willen ‘leveren’? Waar komt dit vandaan?
De grens is in elk geval zoek. Er is geen balans meer tussen je werkbelasting en wat je aankan. Je bent het contact met jezelf kwijt, voelt niet meer wat er gebeurt en wat je nodig hebt.
Gestalttherapie doet dit door:
- Bewustwording van jezelf en je omgeving: Gestalttherapie leert jou je eigen behoeften weer te voelen en je grenzen beter af te bakenen.
- Contact maken met je lijf: Door aandacht te besteden aan lichamelijke gewaarwordingen, kun je beter herkennen wanneer je gestrest of overweldigd raakt. Dit helpt om eerder in te grijpen en een burn-out te voorkomen.
- Emotionele verwerking: De therapie leert jou om onderdrukte emoties te herkennen en te uiten. Het uiten van emoties kan opluchting bieden en bijdragen aan het herstelproces.
- Oplossen van onvoltooide zaken: Gestalttherapie werkt met het idee van “onvoltooide zaken” (unfinished business), waarbij onopgeloste problemen en emoties uit het verleden het huidige functioneren beïnvloeden. Door deze onvoltooide zaken aan te pakken, kun je die ballast uit het verleden loslaten.
- Verbetering van communicatie: Gestalttherapie leert je direct en open te communiceren, waardoor je jouw behoeften en gevoelens duidelijker naar je omgeving uitspreekt, zowel in je persoonlijke- als professionele leven.
- Relatiepatronen: De therapie onderzoekt hoe jij omgaat met anderen en helpt jou gezonde communicatie- en relatiepatronen te ontwikkelen. Dit kan belangrijk zijn omdat conflicten met je omgeving en een gebrek aan assertiviteit vaak bijdragen aan burn-out. Zie hiervoor ook onder Relatieproblematiek.
- Hier-en-nu focus: De therapie legt de nadruk op wat er op dit moment gebeurt, zowel intern als extern. Door te focussen op het huidige moment, leer je om je minder zorgen te maken over de toekomst of te piekeren over het verleden, wat vaak stress en burn-out verergert.
- Creatieve technieken: Gestalttherapie maakt gebruik van creatieve technieken zoals het zgn stoelenwerk en het maken van beeldwerk, wat jou helpt om oude patronen te doorbreken en nieuwe manieren van omgaan met stressvolle situaties te ontdekken.
- Zelfverantwoordelijkheid en zelfregulatie: De therapie moedigt je aan om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen keuzes en gedragingen en om actief stappen te ondernemen om stress te verminderen waardoor jij weer de regie krijgt over je eigen leven.
Gestalttherapie levert zo een waardevolle bijdrage aan de behandeling van een burn-out doordat de therapie jou weer leert om jezelf meer bewust te worden van je gevoelens, gedachten en gedragingen in het hier en nu. Daardoor handel je effectiever in situaties van stress en geef je eerder je grenzen aan.
Relatieproblematiek
Nergens wordt het contact tussen twee mensen zo op de proef gesteld als in een partnerrelatie. In het begin lijkt alles vanzelf te gaan en ben je bereid alles van je partner te accepteren maar na een tijdje ontstaan de eerste haarscheurtjes. De meningsverschillen en ruzies laten zien dat er twee individuele mensen zijn die weliswaar een relatie met elkaar hebben maar daarin niet meer bereid zijn om zich steeds aan te passen aan de ander.
Er ontstaat dan vaak een machtsstrijd die gaat over territoria en ‘wie heeft er gelijk’. Het ego voert daarbij de boventoon. Het wil graag de controle houden over wat er gebeurt.
Het wil dat we niet gekwetst worden maar vooral de pijn vermijden die dan optreedt.
Het maakt dat we niet meer met elkaar in contact durven te gaan omdat we bang zijn gekwetst te worden en te ‘verliezen’.
Gestalttherapie kan op verschillende manieren bijdragen aan de behandeling van relatie-problematiek door:
- Het Bewustzijn over jezelf te vergroten: Gestalttherapie helpt jou om je bewust te worden van jouw gevoelens, gedachten en gedragingen in het huidige moment. Dit bewustzijn kan jou helpen de patronen in je relaties te herkennen die bijdragen aan, zo niet de conflicten met je partner veroorzaken.
- De communicatie te verbeteren: Door samen in het moment te onderzoeken wat er echt is, leren jullie als partners beter te zien wat jullie over elkaar voelen en denken. Daardoor wordt de diepere oorzaak van het conflicten duidelijk en leidt dit tot een dieper wederzijds begrip en acceptatie van elkaar.
- Verantwoordelijkheid te nemen: Gestalttherapie moedigt jou als individu aan om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen acties en op basis daarvan nieuwe, bewuste keuzes te maken.
- Emotionele verwerking: De therapie biedt ruimte voor het uiten en verwerken van (onderdrukte) emoties zoals verdriet, boosheid en angst. Dit kan helpen bij het loslaten van negatieve gevoelens en het vinden van een constructieve manier om samen verder te gaan.
- Experimenten en oefeningen: Gestalttherapie maakt gebruik van verschillende technieken en oefeningen (zoals het zogenaamde ‘stoelenwerk’ en creatieve expressie) die jou helpen oude patronen te doorbreken en nieuwe inzichten op te doen.
- Focus op het heden: Door de nadruk te leggen op het hier-en-nu, helpt gestalttherapie jou om niet vast te blijven zitten in je pijn en wrok maar te kijken naar hoe je jouw relatie nu kunt verbeteren en gezonder kunt maken. Er is immers nu ruimte gekomen voor het maken van nieuwe, bewuste keuzes.
Zo draagt gestalttherapie bij tot een gezondere en bevredigende relatie met je partner.
Identiteits- en adoptieproblemen
Wanneer je geadopteerd bent, zul je altijd vragen hebben over je identiteit en afkomst: Wie ben ik, waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn biologische ouders en waarom konden zij mij niet opvoeden?
Vragen die een enorme impact hebben op hoe jij je voelt over jezelf en hoe jij je verhoudt naar je omgeving. Ze zijn bepalend voor de stevigheid van jouw basis in het leven. Vaak voel jij je onzeker en ‘minder‘ dan anderen. Er ontbreekt iets wat anderen wel lijken te hebben.
Gestalttherapie draagt op belangrijke wijze bij aan de behandeling van adoptie- en identiteitsproblematiek door:
- Bewustwording: Gestalttherapie legt de nadruk op het vergroten van jouw zelfbewustzijn. Door jezelf bewuster te worden van jouw gevoelens, gedachten en gedragingen, kun je beter begrijpen hoe jouw adoptie jouw identiteit beïnvloedt.
- Integratie van ervaringen: Als geadopteerde worstel je met het integreren van jouw adoptiegeschiedenis in jouw leven. Gestalttherapie helpt jou om deze ervaringen te accepteren en te integreren waardoor je een liefdevoller zelfbeeld ontwikkelt.
- Hier-en-nu focus: Gestalttherapie richt zich op het hier-en-nu, wat jou helpt om oude patronen op te sporen, te doorbreken en nieuwe, gezondere manieren van omgaan met jezelf en anderen te ontwikkelen.
- Experimenten en oefeningen: In gestalttherapie gebruiken we creatieve experimenten en oefeningen zoals ‘stoelenwerk’ om jou te helpen contact te maken met jouw gevoelens en ervaringen. Voor jou als geadopteerde betekent dit dat je specifieke gevoelens of herinneringen onderzoekt die verband houden met jouw adoptie en deze op een veilige manier verwerkt.
- Verbinding en relaties: Adoptie kan invloed hebben op jouw vermogen om (intieme) vertrouwensrelaties op te bouwen. Gestalttherapie benadrukt het belang van een gelijkwaardige relatie en helpt jou om binnen een veilige therapeutische bedding jouw behoeften te onderzoeken en deze naar de ander te uiten en binnen je relatie gezonde grenzen te stellen.
- Zelfacceptatie en empowerment: Een belangrijk doel van gestalttherapie is jou te helpen jezelf volledig te accepteren en om te gaan met gevoelens van afwijzing. Door een sterker gevoel van zelfacceptatie te ontwikkelen, ga je je sterker en zekerder voelen.
Gestalttherapie helpt je zo om met adoptie- en identiteitsproblemen om te gaan, wat leidt tot een steviger fundament, een liefdevoller zelfbeeld en een dieper besef van wie jij zelf bent
Moeheid zonder aanwijsbare reden
Wanneer je je inspant op je werk of thuis in huis word je moe. Er is een duidelijke relatie tussen jouw inspanning (oorzaak) en jouw moeheid (gevolg). Nadat je uitgerust bent, kun je gewoon weer een nieuwe taak aan.
Wanneer jij je blijvend moe voelt zonder aanwijsbare reden is het goed om eerst je huisarts te raadplegen om ziekten als bv ME (Myalgische Encephalomyelitis, een chronische vermoeidheidsziekte) uit te sluiten. Wanneer de huisarts geen oorzaak kan vaststellen, bestaat de kans dat er onbewuste psychische factoren in het spel zijn. Er is sprake van een energielek waardoor je energie kwijtraakt aan zaken waar je je niet bewust van bent.
Gestalttherapie draagt bij aan de behandeling van moeheid zonder aanwijsbare reden door zich te richten op het bewustzijn en de integratie van gedachten, gevoelens en gedragingen. Gestalttherapie doet dit door:
- Jouw zelfbewustzijn te verhogen: Gestalttherapie helpt jou jezelf bewust te worden van jouw lichamelijke sensaties, emoties en gedachten in het hier en nu. Je leert jezelf ‘gewaar te worden’ van je lichaam door je lichaam te leren gebruiken als ‘barometer’. Door bv geen nee te kunnen zeggen en geen grenzen af te bakenen, kunnen ook gedragingen een oorzaak van jouw moeheid zijn. Door je meer bewust te worden hoe jij met je omgeving omgaat, kun je ontdekken wat jouw moeheid mogelijk veroorzaakt.
- Onderliggende emoties en spanningen naar boven te brengen: Vaak is onverklaarbare moeheid echter gerelateerd aan onderdrukte- of onverwerkte emoties. Gestalttherapie helpt deze emoties binnen een veilige therapeutische bedding naar boven te brengen, te benoemen en te verwerken zodat deze emotionele belasting als het ware ‘oplost’ en jouw moeheid verdwijnt.
- Jou te benaderen als geheel: De therapie kijkt naar jou als geheel, in plaats van alleen naar de symptomen. Dit betekent dat zowel lichamelijke- als psychologische aspecten van moeheid worden onderzocht, inclusief levensstijl, slaapgewoonten, stressniveaus en sociale relaties.
- Jou voor jezelf verantwoordelijkheid te laten nemen en weer zelf de regie te laten nemen. Gestalttherapie moedigt jou aan om verantwoordelijkheid te nemen voor jouw eigen welzijn. Dit motiveert je om actief veranderingen aan te brengen in jouw levensstijl en gewoonten die jouw moeheid veroorzaken.
- Je jouw energie te leren beheren: Door jezelf bewust te worden hoe jij jouw energie gebruikt en waar je mogelijk energie verliest, leer je beter met jouw energie om te gaan en deze effectiever te gebruiken.
Op deze wijze draagt gestalttherapie bij aan het verminderen dan wel wegnemen van onverklaarbare moeheid. Zodat al jouw energie weer beschikbaar komt voor jezelf en de dingen die jij wilt doen in je leven.